Automobily

Ako z počítačovej hry z prelomu milénia

Saloon Mecha Dragon

Poslednú dobu nás čínske modely automobilov veľmi tešia. Sú prepracované, dizajnovo dokonalé, dokonca až luxusné. Preto nás veľmi prekvapil posledný model koncernu Great Wall Motors, ktorý sa ako nová značka Saloon Mecha Dragon prezentoval svetu. Vyzerá ako taký tuningový automobil z počítačovej hry, ktorú sme hrali na prelome tisícročia. Oproti posledným modelom, ktoré sme si predstavili aj na našom portáli, však vyzerá ako nepodarený hračka. Čínski výrobcovia ho však prezentujú ako luxusný športový automobil. Povážte sami…

Poriadna autonómna elektrická raketa…

Srdcom nového čínskeho športiaka je dvojica elektromotorov s kombinovaným výkonom 405 kW s krútiacim momentom 750 Nm.

Nová značka Saloon, ktorá vznikla pod krídlami koncernu Great Wall Motors, prichádza na scénu so svojim prvým športovým automobilom, ktorý má zaujať domáceho motoristu nielen svojimi tvarmi, ale aj luxusným interiérom. Meno Mecha Dragon prebrala automobilka z hernej série Mega Man. Automobil je prešpikovaný modernými technológiami. Hranatý dizajn má zaujať hlavne mladších milovníkov rýchlosti. Aerodynamické prvky, ako aj rôzne aktívne i pasívne prvky športového automobilu či zadné krídlo, ako aj masívne nárazníky a blatníky či prahy, toto všetko je predzvesťou vysokého výkonu. Je tomu však tak?

Veľa detailov modelu Saloon Mecha Dragon je falošných. Sú len dizajnovými doplnkami, ktoré automobil robia o niečo drsnejším a agresívnejším. Najskôr sme si mysleli, že všetky tieto “fejkové” čačky-mačky majú za úlohu len pôsobiť agresívnym dojmom a odpútať od nevýkonného motora. Veľmi sme sa prekvapili, keď sme sa dozvedeli, že srdcom nového čínskeho športiaka je dvojica elektromotorov s kombinovaným výkonom 405 kW s krútiacim momentom 750 Nm. Automobil dostal tiež prémiové brzdy Brembo. Akumulátor, ktorý poháňa elektromotory, má kapacitu 115 kWh. Dokáže zaistiť dojazd až 800 kilometrov (podľa čínskej metodiky CLTC). Vďaka možnosti dobíjania z rýchlonabíjačky s výkonom 480 kW sa dokáže nabiť tento stroj za 10 minút až na dojazd 400 kilometrov.

Automobil bol vybavený rôznymi systémami tretieho tisícročia. Medzi najzaujímavejšie patrí určite autonómna jazda, ktorá je podporovaná množstvom kamier, senzorov, radarov ako aj štvoricou LIDAR-ov (Light Detection And Ranging – je metóda merania vzdialenosti na základe výpočtu doby šírenia impulzu laserového lúča). V interiéri nájdeme prístrojový panel s obrovskou obrazovkou a digitálnym prístrojovým štítom. Model Saloon Mecha Dragon bude vyrobený len v obmedzenej sérii. Jeho stvoritelia ju obmedzili len na 101 kusov. S dalmatíncami toto číslo nemá nič spoločné. Cena automobilu by mala na čínskom trhu začínať na čiastke v prepočte asi 66 800 eur.

Andrej Bivan

Autá som mal rád už ako dieťa. Nebola značka, ktorú by som nepoznal. Táto láska k autám pretrvala dodnes. Na autá sa mi však už nestačí len pozerať. Chcem v nich sedieť, jazdiť a počúvať ich motor. To je tá najlepšia hudba pre moje uši.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button