Motocykle

2022 KTM 790 DUKE – VRACIA SA ORIGINÁLNY SKALPEL!

KTM DUKE 790

Od svojho uvedenia na trh v roku 2017, keď KTM 790 DUKE zaútočil na svetový trh s motocyklami, sa tešil veľkému úspechu, čoho dôkazom je aj to, že sa predalo viac ako 29 000 kusov po celom svete. Neskôr predstavenie modelu KTM 890 DUKE R s označením „THE SUPER SCALPEL“, ktorý umiestnil radový 2-valcový motor LC8c na vrchol potravinového reťazca v segmente strednej hmotnosti a do éry Euro5.  Následne začiatkom roka 2021 nasledovala modernizácia KTM 790 DUKE na KTM 890 DUKE s vyšším výkonom a vylepšenou elektronikou. KTM 790 DUKE 2022 pokračuje v úspešnom príbehu, ktorý začal radový 2-valcový motor KTM LC8c v roku 2017.

Úplne neočakávané, KTM prináša späť 790 Duke. 

Pôvodne „skalpel“ nahradil 890 Duke, no od tohto roku má vyplniť medzeru medzi 890 a 390 Duke.

Revidovaná KTM 790 DUKE bude znovu uvedená na trh a má za cieľ vyplniť medzeru medzi KTM 390 DUKE a KTM 890 DUKE. V Európe bude k dispozícii verzia s výkonom 95 koní a vodičským preukazom A2. Zároveň bude pre zvyšok svetového trhu dostupná plná verzia s výkonom 105 k. Verzia s výkonom 105 k má najkompaktnejší radový 2-valec vo svojej triede s krútiacim momentom 87 Nm. Motor bol špeciálne navrhnutý pre krútiaci moment a je určený na to, aby bol výkon ľahko ovládateľný. KTM 790 DUKE by stále mala poskytovať dostatok výkonu aj vo vysokom rozsahu otáčok, aby bola každému jazdcovi zaručená radosť z jazdy. Spotreba paliva len 4,4 l/100 km zostáva napriek všetkej športovosti nízka.

Okrem toho sa veľký význam pripisoval typickým vlastnostiam DUKE, ktorými sú ľahkosť, obratnosť a športovosť. Bike by mal byť nielen ovládateľný, ale aj precízny a športový na jazdu vďaka geometrii určenej na cestu. Odpruženie WP APEX vpredu a vzadu je navrhnuté tak, aby poskytovalo dobrý pocit medzi cestou a jazdcom, čo vzbudzuje dôveru v motorku. KTM 790 DUKE modelového roku 2022 spája obratnosť s výkonom. Ešte viac so špičkovým pomerom výkonu a hmotnosti (105 k pri 169 kg nasucho) a rozsiahlou výbavou opäť mieri na vrchol svojho segmentu. Dokáže sa presadiť proti konkurencii a svojej silnej sestre?

KTM 790 DUKE ponúka rozsiahly balík elektroniky s veľkým množstvom štandardných funkcií:

● Kontrola trakcie motocykla citlivá na jazdu v zákrutách (MTC)

● ABS v zákrutách s režimom SUPERMOTO

● 3 štandardné režimy jazdy na rýchlu zmenu pocitu z motora a úrovne MTC

● Plnofarebný 5-palcový TFT displej

● LED svetlá všade okolo

K dispozícii je aj množstvo voliteľných funkcií, ktoré pridávajú KTM 790 DUKE vyššie úrovne špecifikácií, a to:

● Quickshifter+, umožňujúci radenie nahor a nadol bez spojky

● Regulácia preklzu motora (MSR)

● Režim TRACK

● Tempomat

● Systém monitorovania tlaku v pneumatikách (TPMS)

● KTM MY RIDE poskytuje hands-free pripojenie k telefónu a hudbe 

Nechýbajú ani bežné jazdné režimy RAIN, STREET a SPORT, ktoré vodičovi ponúkajú individuálne a rýchle nastavenie trakčnej kontroly a odozvy plynu.

Veľká otázka o cene – dostupnosť a farby KTM 790 Duke 2022

Vizuálne zostáva 790 verná sama sebe, no v modelovom roku 2022 ponúka dva nové farebné varianty: na jednej strane tradičnú oranžovú KTM a na druhej strane úplne nový dizajn v šedo-čiernom prevedení. Motocykel bude dostupný u autorizovaných predajcov KTM v lete 2022. Opätovným vstupom na trh chce KTM osloviť novú generáciu jazdcov. Medzi novým 790 Duke a jeho predchodcom nenájdete žiadne zásadné rozdiely, no bude vzrušujúce sledovať, či sa dokáže presadiť aj napriek podobnosti s 890 Duke R. Veľkou témou tu bude cena KTM 790 Duke 2022 by mala v Európe začínať na 8 999 €, pričom motocykle prídu na predajne od júna 2022.

Marcel Szabó

Najkrajší zvuk je z vidlicového dvojvalca :) pokiaľ sa však jedná o dve stopy pocity sa násobia štyrmi

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button