RETRO

Nezničiteľný automobil oslavuje!

30 rokov Volvo 850

Švédska značka Volvo v časoch svojej najväčšej slávy ponúkla svetu hneď niekoľko modelov, ktoré sa svojim spôsobom stali ikonickými. Medzi ne patrí aj tohtoročný oslávenec, model Volvo 850. Prečo bol tento stroj jedinečným? Švédska značka ho predstavila po prvýkrát s použitým päťvalcovým motorom s priečnym uložením valcov v roku 1991. Okrem premiérového motora ponúkol svetu aj po prvýkrát použité bočné airbagy. Už vtedy bol odsúdený na úspech. Poctivá švédska oceľ zložená do kubistického tvaru nesmrteľného Volva bola zárukou, že vám tento automobil nezhrdzavie ani v tých najnáročnejších podmienkach. Aj vďaka niekdajšej kvalite spracovania môžeme tieto automobily po tridsiatich rokoch vídať nie len na európskych ale aj na amerických cestách jazdiť dodnes.

Volvo nepatrilo medzi prémiové značky no modely zo švédskych fabrík vyčnievali z radu svojou bezpečnosťou. Aj vďaka tomu ich ľudia brali a uznávali tak nejak viac, niekde na úrovni Mercedesov či BMW-čiek. Volvo 850 ponúkalo predný náhon a priečne umiestnený motor, ktorý vďaka svojmu uloženiu zväčšoval deformačnú zónu, čo pri čelnom náraze pomáhalo zachraňovať životy pasažierov. Hranatý tvar prebrala 850-tka od svojho predchodcu, modelu 700. Pribudli však aj oblejšie časti, ktoré tento model zmodernizovali a dostali do požiadaviek spotrebiteľov vtedajšej doby. Od predchodcu zdedil len dizajn. Technológia pod kapotou i ostatnými plechmi sa ale úplne zmenila. Samozrejme k lepšiemu.

Hranaté tvary nie len ako ikonický dizajn ale aj ako úspora financií…

Vovo 850 vďaka svojej technologickej vyspelosti a vysokej bezpečnosti mierilo do prémiovej triedy. BMW či Mercedes sa museli mať napozore.

Niektorí odporcovia hranatých automobilov v deväťdesiatych rokoch reptali, že novinka, ktorá chce byť inovatívnym a konkurencieschopným autom, nemôže prísť s tak jednoduchými a nezaujímavými tvarmi. Vo Volve však vedeli svoje. Hranatý dizajn z pera Jana Wilsgaarda si našiel milióny obdivovateľov čoho dôkazom je aj počet predaných kusov hranatého predchodcu, modelu 700. Do sveta zo švédskych výrobných pásov vyrazilo až 1 239 222 kusov. Práve preto sa dizajnéri rozhodli, že hranatý tvar ponechajú aj novému modelu. Na druhej strane hranatý dizajn bol aj najlacnejší na výrobu a vo Volve ekonomické oddelenie bojovalo s bankrotom už niekoľko rokov. Tvary tak Volvu dvojnásobne zahrali do karát. Vďaka hranatému tvaru tak zaujalo napríklad v USA, kde pripomínalo automobily sedemdesiatych rokov. Dĺžka 4660 mm nebola zanedbateľná a vďaka rázvoru 2660 mm sa do automobilu bez problémov vmestila celá rodina.

Nový model 850 nebol len novinkou z dielne Volvo, ale aj výkladnou skriňou hneď štyroch svetových technologických noviniek. Ako sme už vyššie spomenuli boli to päťvalcový naprieč uložený motor, postranné airbagy so systémom SIPS (Side-Impact Protection System), ktorý rozložil energiu z nárazu do skeletu karosérie, samonastaviteľné predné bezpečnostné pásy a v neposlednom rade aj systém zavesenia kolies so zadnou nápravou Delta-Link. Zadná náprava kombinovala prvky nezávislého zavesenia kolies s torznou priečkou. Vpredu sa zase objavili tlmiče McPherson.

Pod kapotou nového modelu Volvo 850 sa ako prvý predstavil nový päťvalcový 20-ventilový atmosférický agregát s objemom 2,5 litra a výkonom 127 kW. Krútiaci moment 220 Nm bol na tú dobu akceptovateľný. Neskôr prišiel menší dvojlitrový päťvalec s 10 ventilmi a výkonom 94 kW a o niečo silnejší s 20 ventilmi a výkonom 105 kW: Turbomotor prišiel o niečo neskôr s objemom dvoch litrov a výkonom 157 kW a R verzia s 168 kW. Bez turba bol v ponuke 2,3 litrový 20 ventilový 107 kilowattový motor (pre ázijský trh) ako aj 2,5 litrový turbodiesel od Audi s výkonom 104 kW. Dokonca sa pod kapotou modelu 850 objavil aj agregát vyrobený v spolupráci s Porsche s objemom 2,3 litra a výkonom až 181 kW. Ponuka motorov bola naozaj rozmanitá a v priebehu času sa len rozširovala. Aj vďaka prepracovaným a hlavne na tú dobu silným motorom si Volvo 850 vyslúžilo prezývku “raketový trezor”. Z nuly na stovku dokázal sedan vyštartovať za 6,9 sekundy a dosiahol maximálnu rýchlosť 245 km/h. Karoséria kombi s piatimi centimetrami dĺžky navyše oproti sedanu a obrovským 1580 litrovým batožinovým priestorom sa na trh dostala v roku 1993.  Sedan pritom ponúkol kufor s objemom 414 litrov. Paradoxne kombi verzia sa považovala svetovo za dizajnovo ešte podarenejšiu ako sedan o čom svedčia aj ceny za dizajn získané v Taliansku či Japonsku. Pohon všetkých štyroch kolies AWD začalo Volvo montovať do modelu 850 v roku 1996.

Interiér nového Volva 850 bol oproti predchodcovi, modelu 700, revolučný. Nie len dizajnová, ale aj technologická vyspelosť posunula 850-ku bližšie k prémiovej európskej konkurencii. Sedadlá dostali nové materiály ako aj celá prístrojová doska. Jej tvar a prevedenie aj napriek hranatému odkazu na predchodcu dostalo takpovediac nový šarm. Otáčkomery, štvorramenný volant, rádio ako aj ostatné analógové prepínače dokázali ešte viac nadchnúť záujemcov, ktorí dovtedy vo Volve nevideli šarmantný automobil. Koža na sedadlách v príplatkovej verzii bola odolná voči oderu a aj dnes môžeme vidieť modely, ktorých kožený interiér nie je prederavený či obtrhaný.

Volvo 850, hoci po roku 1996 už s novým označením S60 a V70, sa vyrábalo do roku 2000. Jubilejný rok ukončil jeho úspešnú deväťročnú výrobu. Z modelu 850 sa do sveta predalo spolu zo švédskej ako aj z kanadskej a belgickej fabriky o niečo viac než 1 360 000 kusov. Nové jemnejšie línie modelov s označeniami S60 a V70 priniesol ikonickému Volvu nový šéfdizajnér Peter Hortbury. Na interiéri zanechal svoj rukopis Luis Diaz De La Vega. A hoci sa ponuka motorov v inovovaných modeloch nezmenila, na trh prišla ešte jedna “pecka” a to 2,5 litrová verzia R s výkonom 195 kW. Pre náročnejších šoférov, ktorí si to radi skrátia domov cez pole či cez les, prišla verzia V70 XC Cross Country so zvýšeným podvozkom. Bola to aj odpoveď Volva na úspešného konkurenta model Audi S6 All Road. Volvo 850 je dodnes považované za jedno z najbezpečnejších áut minulosti. Jeho konštrukcia ako aj spracovanie plechov zaručili jeho dlhovekosť. Aj dnes, po tridsiatich rokoch od spustenia výroby,  môžeme nájsť maximálne zachovalé modely, ktoré na tachometri dávno prejazdili hranicu pol milióna kilometrov a stále vyzerajú a jazdia ako v deväťdesiatych rokoch. Aj preto sú obľúbené napríklad v USA, kde si ich mladí šoféri vyberajú ako svoje prvé vozidlo. Kúpia ho za pár sto dolárov a vedia, že ak sa im v ňom podarí nabúrať, kvalitná švédska oceľ ich ochráni pred zranením. Je však škoda, že Volvo počas ďalších rokov postupne upadalo až takmer zaniklo. Na záchrane značky sa podieľalo množstvo investorov a finančných injekcií ako aj spojenectvá s veľkými globálnymi hráčmi. Dnes je stabilnou značkou na trhu a jeho modeli patria do vyššej strednej až prémiovej triedy.

Ján Ondrovčík

Motoristická žurnalistika nie je len prácou. Je poslaním. Je plná nových podnetov, informácií, skúseností. Je ľahké sa stratiť v množstve informácií no o to ťažšie je sa v nich vyznať. Ja sa snažím byť odborníkom na automobily, motocykle a motorizmus ako celok.

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button