AktuálneAutomobily

2024 Kia ​​EV9: 3 rady s masívnou maskou

Kia EV9 má byť vlajkovou loďou. Mám mať najlepšiu výbavu, najmodernejšie technológie a najluxusnejší interiér. So svojou dlžkou takmer 5 m má mať dostatok životného priestoru.

Úplne nová Kia EV9 zaplní miesto, ktoré zúfalo potrebuje vyplniť: úplne elektrické, trojradové, atraktívne SUV, ktoré akosi ešte nedorazilo. Iste, existujú elektrické trojrady od Tesly , Mercedesu, ale o ktorý by mali záujem bežní kupujúci za prijateľnejšiu cenu? Toto bude prvé. A vyzerá fantasticky.

Kia auto pomaly odhaľuje, ale nie všetky informácie sa dostanú von naraz, takže si budeme musieť počkať trochu dlhšie, kým zistíme, koľko bude EV9 stáť a aké sú údaje o sile a dojazde, pretože ide o exkluzívnu novinku. Pri pohľade na vozidlo sme získali prehľad o tom, ktoré aspekty ohromujúceho konceptu EV9 z roku 2021 sa dostanú do výroby. To, čo dnes vidíme, ešte nie je úplne sériová verzia, ale je veľmi, veľmi blízko.

008 kia ev9 suv

Maska tigra

Predná maska ​​je stále nejako rozpoznateľná Kia napriek tomu, že jej chýba tradičná mriežka chladiča. Stále existujú náznaky teraz známej prednej časti „tigrieho nosa “, ale tu to Kim (hlavný dizajnér) nazval „tigriou maskou“. Na oboch stranách tváre EV9 sú vytesané konštelácie svetlometov v tvare S spolu s vizuálne zaujímavou sériou trojrozmerných prvkov osvetlenia v tvare štvorca usporiadaných do vzoru. Celé rozloženie osvetlenia sa zjavne mení v závislosti od výbavy.

EV9, ktorý jazdí na natiahnutej verzii vyhradenej platformy EV spoločnosti Hyundai Motor Group E-GMP , je vzpriamený, hranatý a impozantný. Jeho nízka línia, presné okraje a čisté línie priťahujú pozornosť. K zdržanlivosti a úhľadnosti dizajnu prispievajú začiernené A-stĺpiky, ktoré dodávajú bočným oknám a prednému sklu okrúhly vzhľad. K dispozícii bude 20-palcová verzia kolies v tvare trojuholníka, ktoré sa nachádzajú na koncepte; budú však menšou možnosťou, pretože najlepšou voľbou budú 21-palcové.

Vzadu pokračuje téma osvetlenia v tvare súhvezdia s vertikálne orientovanými zadnými svetlami a 3D prvkami, ktoré vás žiadajú, aby ste sa naklonili a bližšie si ich prezreli.

 Hlavný dizajnér Kie povedal, že on a jeho tím nechceli vytvoriť typické „tvrdé“ SUV, ktoré je dnes také rozšírené. Namiesto toho chcel, aby SUV ukázalo viac jemnosti vo veľkosti.

027 kia ev9 suv

Sedenie pre šesť osôb

Vo vnútri sa EV9 azda najviac odkláňa od konceptu.

Namiesto podlhovastého volantu bude mať EV9 bežný volant a prístrojová doska je oveľa rušnejšia, pretože je vybavená skutočnými vetracími otvormi HVAC a schránkou v palubnej doske. Opierky hlavy si však zachovávajú štruktúru sieťoviny, pretože podľa Jochena Paesena, viceprezidenta pre interiérový dizajn spoločnosti Kia, poskytujú vzdušnejší pocit.

Z miesta vodiča ponúka EV9 presvedčivý pohľad na to, čo je pred vami, a všetky ovládacie prvky sú ľahko čitateľné a dosiahnuteľné. Mimoriadne dlhý samostatný panel, v ktorom sa nachádza informačný panel pre vodiča a hlavný dotykový displej infotainmentu, by vám mal byť známy, ak ste sa pozreli do najnovšieho Telluride. Pod tým je séria tlačidiel ponuky, ktoré reagujú hmatovou odozvou, a pod nimi sú fyzické spínače ovládania klimatizácie a posúvanie hlasitosti. Požehnaj.

Model sa ukázal so šporotovými kapitánskymi kreslami v druhom rade – pohodlnými, ako by ste očakávali – ale tieto majú v rukáve ďalší trik. Otáčajú sa o 180 stupňov, aby smerovali k tretiemu radu. Prinútiť ich, aby tak urobili, si vyžadovalo zo strany PR tímu Kia trochu úsilia, ale keď boli hotové, mali ste to, čo bolo v podstate mobilným sociálnym modulom. Nie je jasné na aký trh sa otočné sedadlá dostanú, ale dúfame, že aj na európsky.

Je zaujímavé, a pre niekoho možno sklamaním, že EV9 bude mať dve sedadlá v treťom rade namiesto troch, no sú široké a priestranné, takže sa títo pasažieri nebudú cítiť príliš stiesnene a vďaka rovnej podlahe elektrickej plošiny budú vaše kolená nie zdvihnuté ako keby ste jazdili v treťom rade Kia Sorento. Nákladový priestor je slušne dimenzovaný aj so vzpriameným tretím radom.

V EV9 nie je žiadna koža, potvrdil Paesen, a žiadna nebude ponúkaná.

020 kia ev9 suv

Následuj vodcu

Okrem toho, čo bolo v ten deň vystavené v Soule, Kia odmietla odhaliť akékoľvek štatistiky týkajúce sa EV9 – ale môžeme hádať. Vzhľadom na to, že Hyundai Ioniq 5 , Genesis GV60 a Kia EV6 používajú platformu E-GMP a 77,4 kWh batériu, je pravdepodobne bezpečné povedať, že EV9 bude využívať aj túto batériu. 

Odhadujeme tiež, že EV9 bude stáť medzi 56 000 a 73 000 USD v závislosti od výbavy. Na základe všetkého, čo sme videli, dotkli sa a zažili, by sme povedali, že je to správne za peniaze, ktoré sú konkurencieschopné aj s veľkými trojradovými konvenčnými SUV. 

Počas niekoľkých posledných rokov Kia v tichosti zachytila ​​rastúci podiel na trhu navrhovaním štýlových a cenovo dostupných áut, ktoré prevyšujú svoju hmotnosť. Carnival , Sorento, Sportage , Telluride, Stinger a EV6 ponúkajú lákavé alternatívy k autám značiek Honda, Toyota a Subaru. Napriek tomu Kia vo všeobecnosti zohrávala úlohu nasledovníka, nie lídra. 

Pri prinášaní prvého bežného trojradového elektromobilu, ktorý je štýlový a (dúfajme) za rozumnú cenu, Kia určite prevezme vedúcu úlohu. 

Marcel Szabó

Najkrajší zvuk je z vidlicového dvojvalca :) pokiaľ sa však jedná o dve stopy pocity sa násobia štyrmi

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button